Inštrukcije fizike

Šolski sistem pri nas učencem na vseh stopnjah šolanja postavlja bolj ali manj zahtevne izzive, s katerimi morajo opraviti, če želijo normalno nadaljevati oziroma zaključiti šolanje. To pomeni, da se bodo srečali tudi s predmeti, ki jim ne ležijo, kar je lahko seveda resen problem, predvsem na višjih stopnjah šolanja, ko zares pride do težjih nalog. En izmed predmetov, ki velja za težke, je gotovo fizika, ki učence spremlja že od osnovne šole naprej. Zaradi zahtevnosti tega naravoslovnega predmeta pridejo marsikomu prav inštrukcije fizike, ki pomagajo pri izboljšanju ocen in v končni fazi lahko zagotovijo pozitivne ocene na končnem spričevalu.

Tako kot pri vseh inštrukcijah pa tudi pri fiziki velja najprej dobro premisliti, ali učenec inštrukcije potrebuje, in kako mu bodo te najbolj koristile. Pogosto je problem drugje, na primer v motivaciji, pogojih učenja, času … Vsekakor pa so inštrukcije pogosto nujne. Že pri osnovnošolcih je pametno poskrbeti za učinkovite inštrukcije, če učenje fizike ne gre in ne gre, saj se v tem času postavljajo temelji, ki bodo uporabni tudi kasneje. Bistveno je, da učenec v tem času osvoji zadostno znanje, tako da inštrukcije ne bodo potrebne vsako leto znova, temveč le za določeno obdobje, v katerem se učenec nauči osnov in se s tem pripravi tudi na prihodnje izzive. Več povpraševanja po inštrukcijah fizike pa seveda prihaja od učencev, ki opravljajo višje stopnje šolanja. V srednjih šolah in kasneje se namreč pojavljajo veliko težji izzivi, pri katerih je težje dobiti primerno pomoč, in prav v teh primerih se pravi inštruktorji še posebej izkažejo.

Pri odločitvi za inštrukcije pa morate paziti, da res izberete kakovostnega inštruktorja, ne pa kar najcenejšega ali prvega, ki ga najdete. Le pravi inštruktor bo znal snov primerno predstaviti in učinkovito učiti, s tem pa bo zagotovil tako kratkoročne kot dolgoročne rezultate in s tem upravičil vsako investicijo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *