IsoFix ali klasičen avtosedež

red axissOb prihodu otroka pridejo tudi skrbi. Ene manjše, druge večje. Med temi je tudi skrb kakšen otroški avtosedež izbrati, da se bo v njem otrok vozil varno in seveda tudi udobno. V trgovinah lahko vidite ogromno izbiro avtosedežev, katere, če ne gledamo starostnega obdobja, lahko razdelimo v dve skupini.

Klasičen otročki avtosedež

To je bila prva generacija razvitih otroških avtosedežev, ko avtomobili še niso poznali IsoFix priključka. Ti otroški avtosedeži se v avto namestijo samo s pomočjo avtomobilskega pasu, ki pa mora biti 3-točkovni oziroma taki, kot jih danes vidite v večini avtomobilov pri nas. Avtosedež ima najverjetneje ob strani navodila, kako varnostni pas razpeljete preko posebej pripravljenih vodil na avtosedežu. Ko pas razpeljete preko vodil morate avtomobilski pas čimbolj napeti in s tem poskrbeti, da ima otroški avtosedež čim manj manevrskega prostora za nihanje v primeru trka. Žal pa ima taka namestitev eno veliko pomanjkljivost. Otroški avtosedež pri taki namestitvi ni stabilen, saj avtomobilski pas pri normalnem izvleku ni blokiran (enako kot takrat, ko se oseba želi privezati). Taki avtosedeži se v ovinkih gibljejo in niso najbolj udobni za otroka . To pomanjkljivost nekateri otroški avtosedeži rešujejo tako, da ima avtosedež vgrajeno napenjalno napravo (gurtno) s katero po namestitvi avtosedež tesno pritisnite ob avtomobilski sedež in tudi varnostni pas ne more več popustiti. Taka avtosedeža sta Bellelli Leonardo in Inglesina Marco Polo.

IsoFix otroški avtosedež

IsoFix otroški avtosedeži pomenijo evolucijo, ki se je zgodila s sodelovanjem proizvajalcev avtomobilov ter proizvajalcev otroških avtosedežev. Isofix avtosedeži se namestijo neposredno na šasijo vozila preko za to posebej pripravljenih pritrjevalnih mest. Tako pritrjeni otroški avtosedeži so mnogo bolj togi, saj so tako rekoč del šasije avtomobila in tako veliko bolj udobni za vožnjo kot klasični avtosedeži. Tudi pri varnosti se IsoFix otroški avtosedeži več kot odlično obnesejo, še posebej taki, ki imajo tudi prednje sidrišče oz. tako imenovano nogo. Naprednejši avtosedeži so opremljeni tudi s signalnim sistemom, ki staršem sporoča kdaj je avtosedež ustrezno oz pravilno nameščen. S tem je možnost napačne namestitve skoraj nična.

Udobna in varna sredina

Ker so IsoFix avtosedeži skoraj pregrešno dragi se je mnogo proizvajalcev odločilo za nekakšno sredino. Zato je na tržišču precej avtosedežev, katerim varnost zagotavlja avtomobilski pas, stabilnost v avtu pa IsoFix priključki. Ti IsoFix priključki so največkrat iz podobnih materialov kot je varnostni pas, poglavitna funkcija pa je pričvrstitev avtosedeža na priključke IsoFix v avtomobilu. Z izbiro takega avtosedeža dobite po zmerni ceni varnost in udobje.

Kaj še paziti?

Pri izbiri avtosedeža preverite, da ja avtosedež skupine, ki ga potrebujete. Otročki avtosedeži se namreč delijo s skupine, ki ustrezajo posamezni starosti otrok. Tu imate avtosedeže, ki pokrivajo eno starostno skupino, kot tudi take, ki pokrivajo dve ali celo tri starostne skupine. Z izborom avtosedeža, ki pokriva več skupin boste nekaj privarčevali na račun udobja otroka.

Preverite ocene avtosedežev. Ker jih je na tržišču relativno malo z ocenami ADACa (razlogi niso v slabih avtosedežih, a o tem kdaj drugič) poglejte tudi ocene uporabnikov – staršev. Če je z avtosedežem zadovoljnih večina uporabnikov potem boste skoraj zagotovo tudi vi.

Pa še to, garancije na varnost se ne da kupiti, zato vedno vozite zmerno, prilagojeno razmeram in previdno. S tem boste varovali vašega otroka in tudi druge udeležence v prometu!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *