Izbira prave strešne kritine

Strešna kritina je pokrivalo vašega doma, ki ga ščiti pred dežjem in ostalimi naravnimi pojavi. Ko se odločamo za novo kritino se poraja več ključnih vprašanj že s tehnične strani. Eno glavnih je vprašanje o nosilnosti in življenjski dobi našega ostrešja. Poleg tega se pojavijo še vprašanja kakšen je naklon naše strehe, kako bo nova streha sovpadala z okolico in samim objektom, kako močna je nova kritina v primeru toče in ostalih hujšpih naravnih pojavov pa tudi to, kako stara je naša stara kritina. Eno ključnih vprašanj je tudi cena nove kritine.

Poznamo opečne, betonske, kovinske in tudi zelene kritine. Pri opečnih strešnikih je prednost ta, da imajo izredno dolgo življenjsko dobo, so naravnega videza, odporni proti ognju in so narejeni iz naravnih materialov. Opečni strešniki so najbolj popularna kritina v Sloveniji.

Betonski strešniki so kritina, ki je po teži precej podobna opečni. Prednost betonskih strešnikov je ta, da vpijejo malo vode in za to ne razpokajo. Betonska kritina je vidna na starejših stavbah in ni več tako popularna.

Kovinska kritina je kritina, ki predvsem na gospodarskih objektih v zadnjih letih prednjači in tako tudi izpodriva betonske strešnike. Največja prednost kovinskih kritin je, da jih dobimo v ogromnih velikostih (tudi 12m x 1m površine) in z njimi lahko pokrivamo najbolj strme strehe z nakloni vse do 90 stopinj. Prednost je tudi ta, da z lažjimi kovinskimi kritinami lahko tudi samo prekrijemo stare kritine. Zelo so odporne na vreme, predvsem pa so tiste, ki imajo spodaj direktno dodano izolacijo dobro odporne tudi na točo. V zadnjem času se pojavlja vedno več oblik kovinske kritine. Vse od valovitih plošč, ki se ponavadi uporabljajo na večjih gospodarskih objektih in jih naročimo v ogromnih dimenzijah pa do navadnih kovinskih strešnikov.

Ena bolj uporabljenih kritin, predvsem na raznih kočah pa je tudi bitumenska kritina oz. »tegola«. Sicer je ravno tako kot kovinska, primerna za vse dimenzije, saj pritrdimo vsak strešnik posebej, ampak jo večinoma uporabljamo na strehah z manjšim naklonom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *