Kateri plastični zaboji so varni pri shranjevanju hrane?

Materiali narejeni iz plastike so večina nerazgradljivi in zato ostajajo v našem okolju kar nekaj časa. Nekatere materiale iz plastike pa je mogoče reciklirati in ponovno uporabiti za shranjevanje vode ali hrane, medtem ko drugi materiali vsebujejo toksine in zato niso primerni za shranjevanje hrane. Takšno plastiko s toksini je težko ustrezno razkužiti, pri tem pa plastika lahko spremeni obliko in po daljšem časovnem obdobju začne razpadati, toksini pa se začno prekomerno izločati.

Plastični zaboji, namenjeni shranjevanju hrane, so največkrat narejeni iz nestrupenih materialov ter tako uradno odobreni za varno shranjevanje hrane. Pri tem je pomembno, da vemo, kakšno vrsto plastike uporabljajo pri shranjevanju hrane.

PVC in LDPE plastika za shranjevanje hrane

Polivinilklorid oziroma PVC materiali dobro prenašajo vpliv zunanjih dejavnikov in so zato precej trdni in trpežni. PVC materiali se večinoma uporabljajo pri izdelovanju električnih kablov, prav tako pa jih najdemo v okvirjih oken, talnih ploščicah in stranskih letvah. Vendar pa se ta plastika uporablja tudi pri shranjevanju hrane in živil. PVC posode za shranjevanje hrane morajo biti izdelane posebej za ta namen. PVC posode, ki so bile izdelane za uporabo v industriji in gradbeništvu, niso primerne za shranjevanje hrane.

LDPE oziroma polietilen je vrsta plastike, ki se uporablja za shranjevanje široke palete izdelkov, kot so na primer vrečke za suho čiščenje, vrečke za kruh in vrečke za zamrznjeno hrano. Plastični zaboji iz polietilena se uporabljajo tudi za shranjevanje hrane, katera je shranjena v steklenih posodah, kot je na primer med, gorčica in kisle kumarice. Takšne posode iz polietilena uporabljajo predvsem v živilskih skladiščih, restavracijah in hotelih. Uporabljajo jih pravzaprav povsod, kjer hrano dobavljajo in skladiščijo v večjih količinah.

Skladiščenje živil v posodah iz polipropilena

Polipropilen je vrsta plastike, katera je zelo trda, ostra v robovih, a hkrati prožna. Plastični zaboji izdelani iz polipropilena so idealni za skladiščenje večjih jogurtnih embalaž in margarine, katera je shranjena v velikih embalažah. Posode iz polipropilena uporabljajo v večjih gostinskih in hotelskih obratih, kjer je velik pretok hrane. Vsa podjetja, ki nabavljajo hrano v večjih količinah, jo morajo ustrezno skladiščiti in transportirati. Zabojniki iz polipropilena se veliko uporabljajo tudi pri shranjevanju živil v velikih hladilnikih in hladilnih skrinjah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *