Nagrobni spomeniki

Vas je zapustila ljuba oseba in se preselila med »angele«?  Grozno je pomisliti, da se več nikoli ne bo vrnila, da je nikoli več ne bomo videli, slišali, čutili, itd. Vendar pa, čas naredi, da se naučimo brez nje živeti, nikoli pa je ne pozabimo. Pomembni pa so tudi nagrobni spomeniki. Navsezadnje bomo to osebo lahko sicer vedno obiskali, točno vemo, kje »leži«.

Na pokopališče odhajamo, ker nekoga pogrešamo, ker je odšel nedko, ki nam je bil pri srcu. Dokler pridemo do njegovega groba bomo verjetno morali iti mimo kar nekaj drugih. Seveda jih opazujemo, prebiramo imena in se vprašamo, zakaj neki je življenje takšno. Pa vendar, takšno je in tega ne bomo mogli nikoli spremeniti. Že ko se otrok rodi, vemo, da bo slej kot prej svet zapustil. Vsi pa seveda upamo, da bomo na njem čim dlje.

Umrlih se spominjamo običajno z veseljem in mislimo nanje. Na pamet nam padejo predvsem v posebnih trenutkih, ki se ne dogajajo vsakodnevno in si verjetno želimo, da bi bili ob nas. Mogoče se bomo potolažili, ko mu bomo odšli na grob. Mogoče se bomo celo pogovarjali z njim, čeprav ga ne slišimo. Kakorkoli, izguba ljubljene osebe bo vedno težka.

Ko nas zapusti nekdo, želimo ohraniti lep spomin nanj zato so nagrobni spomeniki tako pogosti na pokopališču. Ker so narejeni običajno iz kamna imamo ogromno različnih možnosti izdelave in se sami odločimo, kakšen želimo, da je. Nanje lahko celo damo tiskati fotografije. Najbolj pomembno pa je, da je izpisano ime, da vsak, ki gre mimo, ve, kdo je tam in, da to ostane še leta, ko tudi nas več ne bo. Da bodo nasledniki vedeli, kje so njihovi predniki pokopani.

Spomenik postavimo vsakemu, ki nas je zapustil in odšel na drug svet. Ne samo, da se ga spominjamo in je novi dom njegovega telesa lep in prijeten, pač pa tudi, da ovekovečimo njegovo bivanje. In, da ga prepoznamo že na daleč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *