Naravna eterična olja

Zakaj se uporabljajo eterična olja? Pravzaprav se lahko uporabljajo v različne namene. So namreč čudovita dišava in imajo hkrati tudi druge učinke, pri čemer je pomembno predvsem to, da smo pri doziranju zmerni, saj je običajno dovolj že nekaj kapljic, ki jih vmešamo v drugo olje ali kam drugam. Nepogrešljiva so pri aromaterapiji, lahko se uporabljajo pri masaži in še marsikje drugje, saj z njimi lahko poskrbimo za odišavljanje prostorov, perila in še česa. Poleg tega pa lahko z različnimi vonji vplivamo tudi na naše razpoloženje in počutje.

Moč narave in rastlin

Eterična olja v sebi skrivajo vso moč narave. V njih je namreč čisti rastlinski ekstrakt, pri čemer lahko izbirate med različnimi vonji. Dokazano je, da imajo na nas vonji velik vpliv. Prijeten vonj nas sprosti in pripomore k boljšemu razpoloženju. To sebi v prid izkorišča aromaterapija, to pa je glavni razlog tudi za to, da se različna eterična olja v kombinaciji z osnovnim negovalnim oljem uporabljajo tudi pri masaži.

Izkušeni maserji točno vedo, kateri vonji delujejo stimulativno, kateri pomirjajo in kakšne druge učinke lahko še imajo. Prav tako pa znajo zelo dobro oceniti, kateri vonj bi bil najbolj primeren za tistega, ki ga masirajo, glede na to, kakšnega razpoloženja je. Na to moramo biti pri izbiri pozorni tudi sami.

Kakšen vonj izbrati?

Vedeti je treba, da ima vsak vonj drugačen učinek. Zato je zelo pomembno, da vemo, kakšne učinke ima določen vonj, preden se odločimo, kakšno olje bi kupili. Na izbiro imamo številne možnosti, to, katero bomo izbrali, pa je odvisno predvsem od tega, kakšen učinek želimo doseči, pa tudi od tega, kakšni vonji so nam všeč. Vonj limone in drugih citrusov recimo deluje osvežujoče, vonj kamilice pa pomirjujoče. Vendar pa ne gre le za vonj, ampak tudi za druge učinke, ki jih ima določen rastlinski ekstrakt oziroma olje na kožo. Pred izbiro ustreznega vonja je zato treba zelo natančno preučiti, kakšne so njegove lastnosti in ali bi bil določen vonj primeren za nas.