Pegasti badelj- zmagovalec v boju s toksini

Pegasti badelj, ki je prvotno rasel v južnih delih Evrope in v Aziji, je na pogled povsem običajna travniška cvetlica, ki ji ne bi pripisovali nobenih čudežnih moči. Vendar pa rastlina z vijoličnim cvetom ni kar tako – velja za najboljši način razstrupljanja telesa in za najboljši način razmaščevanja jeter. Pegasti badelj namreč vsebuje antioksidant, ki preprečuje nastajanje toksinov, prav tako pa ima močan učinek proti vnetjem. Odkar se iz pegastega badlja pridobiva izvleček, ki ga uporabljamo za razstrupljanje, je ta navadna rastlinica postala izjemno cenjena in priljubljena –še zlasti v zadnjem desetletju, ko je detoksikacija telesa tako modna lepotna oziroma zdravstvena kura.

Za kaj vse skrbi pegasti badelj? Izjemno pomemben ni le za razmaščevanje in razstrupljanje jeter, temveč dejansko preprečuje, upočasnjuje in tudi obrne potek nekaterih jetrnih bolezni, tako da se z zdravili iz pegastega badlje spopadamo celo s cirozo jeter. Pomemben je pri odpravljanju posledic alkoholizma, z njim se zdravi hepatitis (kronični in akutni), fibroza, odpravlja se škodo, ki so jo na jetrih na primer naredili steroidi in druge jetrom (in telesu) nevarne snovi.

Zakaj pa je pegasti badelj tako učinkovit za razstrupljanje? To gre pripisati predvsem silimarinu, aktivnemu antioksidantu, oziroma flavonoidom. Ti poskrbijo tako za preprečevanje nastajanja toksinov kot za razmaščevanje jeter ter za izboljšano delovanje žolča in očiščenje prebavnega trakta v celoti, prav tako pa so koristni takrat, kadar si želimo izgubiti odvečne kilograme.

Pegasti badelj je na voljo v najrazličnejših oblikah, tudi v obliki tonikov in kapsul, najbolj čista in naravna oblika pa je zagotovo olje pegastega badlja, ki se ga iztiska is semen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *