Računalniški stoli za boljše počutje

Z razvojem družbe in tehnologije so se ustvarili novi poklici, ki pa zahtevajo večurno sedenje delo za računalnikom. Ljudje občutijo psihološki stres, kakor tudi fizične težave, ki pa se počasi povečujejo in posledično vodijo v različna obolenja in bolezni. Govorimo o težavah s hrbtenico, saj je precej bolj obremenjena kadar sedimo. To obremenitev pa lahko sprostimo s pravilnim sedenjem, vendar pa za to potrebujemo primeren računalniški stol. Le-te zagotavljajo primerno oporo hrbtenici ter omogočajo pravilno sedenje na delovnem mestu.

Izbira primernega stola

Računalniški stoli imajo zelo blažilne funkcije za našo hrbtenico, tako da ne pride do obolenj in različnih bolečin. Da bi lahko razumeli problem sedenja ter poškodbe hrbtenice, je potrebno razumeti sestavo in delovanje hrbtenice. Hrbtenico sestavljajo 33 vretenc, ki jih pa delimo na 7 vratnih, 12 prsnih, 5 križnih in ostala zaraščena vretenca. Celotno strukturo pa povezujejo različna tkiva in diski. Naravno hrbtenica  ni ravna, vendar je posebej ukrivljena na določenih mestih. Ljudje na pisarniških ali računalniških stolih sedijo zelo različno. Pravilno ergonomsko oblikovani računalniški stoli, bo olajšal pritiske na hrbtenico vendar pa mora izpolnjevati določene pogoje:

  • imeti mora pravilno stabilnost, omogočati gladko premikanje, ter imeti udobno sedišče,
  • nastavljiva višina je ključnega pomena za izboljšan pretok krvi,
  • sedišče naj bo nagnjeno naprej, center naj bo dovolj globok, da ne zdrsavate
  • naslon mora biti popolnoma nastavljiv, za ravno hrbtenico.

Pravilno sedenje

Pri sedenju na računalniškem stolu, moramo biti pozorni na naše sedenje in ga konstantno popravljati. Kolena moramo ohranjati na priklonu 90 stopinj čez kolena, saj s tem zagotavljamo pravilno držo hrbtnih vretenc in boljši pretok skozi noge. Zelo priporočena pa je tudi enostavni telovadni gibi, tako da lahko razberemo in raztegnemo mišice. To lahko naredimo z enostavnim zasukom na mestu, tako da se izravnamo in se zasukamo na mestu. Lahko pa naredimo enostaven pozdrav soncu. Računalniški stoli morajo delovati blagodejno za naše zdravje. Morajo biti zasnovni tako, da nas silijo v pravilno držo na delovnem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *