Sodni prevodi kot posebno poglavje

Nekatera besedila je težje prevajati kot druga oziroma je treba biti za takšno delo posebej izurjen in specializiran. Takšna so recimo različna strokovna besedila, v katerih je veliko specifične terminologije, ki jo mora prevajalec dobro poznati, če hoče ustvariti kakovosten prevod. Poseben sklop takšnih besedil so tudi sodni prevodi, pri katerih gre za prevajanje besedil s pravnega področja. To so različni dokumenti in listine, ki se potrebujejo v sodnih postopkih.

Takšni prevodi so vedno ožigosani in z vrvico zvezani z izvirnikom, overjeno kopijo ali navadno kopijo, torej ne gre samo za klasično prevajanje, ampak za zelo zahtevno in natančno delo. Zaradi tega so navadno sodni prevodi tudi nekoliko dražji od drugih vrst besedil, vendar z malo sreče lahko dobite tudi za to vrsto prevajanja ugodnega prevajalca.

Ustrezna izobrazba in vpis v register

Takšne prevode lahko opravljajo samo prevajalci, ki so usposobljeni za to in imajo za to delo tudi dovoljenje. Torej so to le tiste osebe, ki so vpisane v poseben register pri Ministrstvu za pravosodje. Vpis v ta register je možen le, če imajo ustrezno izobrazbo in opravijo tudi zahteven izpit s tega področja. Tolmačijo lahko le tiste jezikovne kombinacije, za katere so opravili zaprisego oziroma tiste, za katere so vpisani v register.

Pravilnost in ustreznost prevoda

Prevajalec zraven svojega končnega izdelka priloži tudi svojo izjavo o ustreznosti prevoda, v njej pa navede tudi svoje podatke. S tem jamči za pravilnost prevoda, kar je pri sodnih spisih in dokumentih bistvenega pomena, saj lahko vpliva na to, kako se bo določen pravni postopek na koncu razpletel. Takšni prevodi namreč predstavljajo veljaven uradni dokument.

V primeru, da bi potrebovali tak dokument, ki bi bil veljaven na sodišču, preveden v kak drug jezik, ali pa da bi radi kakšen sodni dokument ali spis prevedli v slovenščino, potem poiščete kakovostnega sodnega prevajalca, ki bo poskrbel za to zahtevno nalogo. Najdete ga lahko na Prevajanje.net, kjer so na voljo tudi sodni prevodi po ugodnih cenah!